5 Ağustos 2013 Pazartesi

GÜNEŞTEN KORUNMAK LAZIM

 Çok tartışılan bir konu. Krem sürmeli mi? sürmemeli mi? Kimyasal içerikli olan güneş koruyucuları veya organik olanlar.

Hepimiz mutlaka ki bebeğimiz için en doğru ürünü kullanmak isteriz. Son 1 aydır bu konuyla ilgili okuyorum, araştırıyorum, düşünüyorum, taşınıyorum.. Hatta çok yakın bir arkadaşımla eczanede bu konuyla ilgili ikimiz beraber satış danışmanlarıyla birbirimize bile girdik. Akmerkez'in eczanesi arkadaşımında benimde sık sık alışveriş ettiğimiz, ciddi miktarda fazla ürün satın aldığımız bir yerdir. Fakat geçenlerde tecrübeyle sabit öğrendik ki; eczanelerde belirli markaların temsilcileri oluyor ve siz eczaneye girip "içinde kimyasal olmayan en organik güneş koruyunuz hangisi?" diye sorduğunuzda denk geldiğiniz satış danışmanına göre en organik (!) olanını alıyorsunuz. Nitekim arkadaşıma başka bana bambaşka bir ürün sattılar. Bizde konuya sessiz kalamadık ciddi anlamda sesimizi yükselterek hakkımızı aradık. Söz konusu minik bebeklerimiz olunca sinirlere hakim olmak baya güç oluyor.

Konumuza geri dönecek olursak. Evet güneş ışınları zararlı ve birçok kanser çeşidini de beraberinde getiriyor. Senelerdir duyduğumuz şey güneş koruyucu sürmeden güneşe çıkılmaması gerektiği yönünde. Fakat vücut gelişimi, organ gelişimi tamamlanmamış bir bebeğe güneş koruyucu sürmek ne kadar faydalı? Benim doktorum 2-3 yaşına kadar bebeklerde güneş koruyucu kullanılmamasından yana. Fakat ben genede içinde kimyasal olmayan koruyucuları tercih ediyorum. Fakat doktorumunda dediği gibi burda önemli olan konu şu! Yazın hergün bebeğinize bu koruyucuları sürmemek. Hergün yapmadığınız birşey bebeğinize kısıtlı zarar verebilir. Tercih sizin. Ben kullanmayı tercih edecek annelere güneş koruyuculardan ve sebep olduklarından bahsetmek istiyorum.

"İki tür güneş kremi var; Kimyasal ve fiziksel koruma sağlayanlar

Markası ne olursa olsun, ne kadar para vermiş olursanız olun, piyasada satılan herhangi bir güneş kremini aldıysanız, o krem muhtemelen kimyasal koruma sağlayan bir kremdir. Kimyasal koruma sağlayan kremler, son derece kompleks kimyasallar içeriyor ve deri bu kimyasalları emiyor. Emilen kimyasallar, güneşe karşı bir kalkan oluşturuyor. Ama aynı zamanda da vücudunuza girmiş oluyorlar. Üstelik bu kimyasallar güneş ışığına maruz kalınca, kendi içinde de değişime uğruyor.
Fiziksel koruma sağlayan güneş koruyucular, piyasada mineralli diye satılıyor. Bu koruyucuları deri emmiyor. Cildinizin üzerinde, örtü gibi beyaz bir tabaka oluşturuyorlar. Bu tabaka, güneş ışınlarını bir ayna gibi geri yansıtıyor. Yani aslında bir tişört giymeden çok bir farkı yok.

ÇOCUKLARIN ERGENLİĞE ERKEN GİRMESİNE NEDEN OLABİLİR

Tartışmaya konu olan güneş koruyucular, kimyasal olanlar. En yaygın endişe konusu ise, cinsel gelişim üzerindeki etkileri.



Bu konuyu Ekolojik Kimya Profesörü Hulusi Barlas'a sorduk.
Barlas, son araştırmaların güneş koruyucuların içindeki kimyasalların ostrojen hormonu gibi etki edebildiklerine dair, güçlü kanıtlar ortaya koyduğunu söylüyor. Bu, şu anlama geliyor. Kimyasallar, deri tarafından emilerek çocuğunuzun sistemine giriyor ve sanki östrojen hormonuymuş gibi vücudunu etkilemeye başlıyor. Hormonal dengeyi bozuyor.
Barlas'a göre, bu nedenle hamileler, emziren kadınlar ve çocuklar kimyasal güneş koruyucu kullanmaktan kaçınmalı.

"PARABEN"LERE DİKKAT EDİN, KANSER RİSKİ VAR
Aldığınız herhangi bir kozmetiğin arkasını çevirip bakın, en az bir tane paraben ile biten tuhaf kelime göreceksiniz. Parabenler her yerdeler. Paraben adı verilen kimyasallar, ürünlerin raf ömrünü uzatıyor. Dolayısıyla güneş koruyucuların içinde de bolca varlar. Parabenlerin uzun süreli etkileri bilinmiyor. Kanser riskini arttırdıkları yönünde tartışmalar var.


 ''Madem böyle bir risk var, neden kullanılıyor?'' diye hiç sormayın. Raflarındaki ürünlerin, çabucak bozulmaya başladığını bir düşünün. Ticari açıdan bunun doğuracağı sonuçlar, global ekonomiyi sarsacak cinsten olur. Raf ömrü o kadar önemli ki firmalar parabenlerin sağlık üzerindeki etkilerini duymak bile istemiyor. Ama en azından bebek ürünlerinde ''paraben free'' -''parabensiz'' ifadesini daha sık görmeye başladık.
İYİ AMA NE YAPACAĞIZ?
- Çocuğunuzu 12-17 saatleri arasında güneşe çıkarmayın.
Çıkmak zorunda kalırsanız gölgede tutmaya çalışın.
- Güneşe çıkarken, ensesini kapatacak, suratını tamamen gölgeleyecek bir şapka takın.
- Kısa şort yerine, mümkün olduğu durumlarda, ince, uzun, açık renk bir  pantolonu ya da uzun kollu ince bir tişörtü tercih edin.
- Plaj gibi güneş koruyucunun kaçınılmaz olduğu durumlarda, mineralli koruyucular kullanın.
- Çocuklar için üretilen UV filtreli mayolardan faydalanmayı deneyin.
- Parabenden uzak durmak için ekolojik/organik sertifikalı ürünler terci edin.
- Kimyasal koruyucu kullanmak zorunda kaldığınız durumlarda. Çocuğunuzun vücudunun mümkün olduğu kadar küçük bir kısmına sürün. Mesela iyi bir şapka takıyorsa, suratına a sürmeyin. Kumda oynarken kısa kollu tişört giydirin, sadece kollarına sürün.
- Kimyasal koruyucu kullanmak zorunda kalırsanız, düşük faktörlü kullanın. 20 faktörle 50 faktör arasında sadece yüzde 3'lük bir koruma farkı var. Ama 50 faktör kullandığınızda, çok daha fazla kimyasala maruz kalıyorsunuz.
- Tüm bu tavsiyelerden kendiniz için de faydalanın." (ntvmsnbc.com) 



Birçok markaya göre en güvenilir olduğunu düşündüğüm markalar aşağıdadır. İyi/kötü, doğru/yanlış çok fazla tartışılabilecek bu konuyla ilgili aşağıdakiler benim şahsı olarak tercih edebileceklerim. Buyrun;
Hamilton Toddler/ Çocuk Losyonu SPF50+ 125 ml
Hamilton Toddler SPF50+, çocuk ve bebekler için geliştirilmiş olup allerji potansiyelini minimize etmek için en az içerik madde ile en yüksek koruma sağlayacak biçimde formüle edilmiştir. UVA ve UVB ışınlarına karşı etkin koruma sağlar. 4 saat suya ve tere dayanıklı olmak ile beraber, havlu ile silinme, duş gibi durumlardan sonra yenilenmelidir. 4 saat suya temas sonrasında SPF30 üzerinde koruma sağlar. PABA, oxybenzone, paraben içermez.
Hamilton Toddler SPF50+ UV Filtreleri: 4-methylbenzlidene camphor, Titanium dioxide, Bemotrizinol (Tinosorb S)
Hamilton Toddler SPF50+ Kullanım Şekli: Güneşe çıkmadan 15 dk. önce kullanılmalı ve maksimum koruma için 4 saatte bir yenilenmelidir.
Trukid
Amerikalı kar amacı gütmeyen dernek, Environmental Working Group (Çevresel Çalışma Grubu)'un
yaptığı araştırmalarda insan vücuduna zararı en az olan ve 2011'in en iyi güneş kremleri arasında bir çok defa birinci seçildi. Trukid sunnydays spf 30; Mineral içerlikli olup, aynı zamanda E vitamini, yeşil çay ekstresi, nar suyu gibi besleyici bileşenler içerir. İçinde kesinlikle Bispenol-A (BPA), Paraben,Gluten, Sls,1-4 Dioxane,Phthalate gibi kimyasallar ve Vitamin A bulunmuyor. 0-6 AY arası bebeklerde (TRUBABY SPF 30 Çocuklarda, hassas ciltlerde, hamile ve emziren bayanlarda UVA ve UVB ışınlarını keserek etkili koruma sağlıyor.
Trukid Amerika'da ve Türkiye'de bazı internet sitelerinde satılıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder