26 Şubat 2013 Salı

EMZİRME

 Bebeğin sütü etkili sağabilmesi için etkili emmesi gerekir. Etkili emebilmesi içinse Memeye iyi yerleşmiş olmalıdır. Memeye uygun bir şekilde yerleşen bebek;

·Bebeğin başı ve vücudu aynı doğrultuda, düz bir hat üzerinde olmalı

·Bebeğin burnu, meme başının hizasında olacak şekilde yüzü memeye bakmalı.

·Anne bebeği kendi vücuduna yakın tutmalı.

·Anne, işaret parmağı ile memeyi alttan desteklemeli, başparmak memenin üstünde olmalı ve meme ucu ile bebeğin dudaklarına dokunmalı, parmaklar bebeğin memeye ulaşmasını engellememeli.

·Anne, bebek ağzını genişçe açtığında, bebeği alt dudağı meme ucu altına gelecek şekilde çabucak aşağıdan yukarı doğru memeye yaklaştırmalı.

·Bebek, ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alan (areola) da kavramalı, alt dudak dışa kıvrık olmalı, çenesi memeye dayanmalı. 



·Areola ve alttaki meme dokusunun çoğunu ağzına almıştır.(içi sütle dolu süt havuzcuklarının çoğu bu alttaki dokunun içinde bulunur),

·Meme başıyla birlikte ağıza alınan siyah kısım ve meme dokusu damağa doğru uzunca bir emzik oluşturmuştur,

·Meme başı bebeğin ağız içinde oluşturduğu bu emziğin sadece üçte biridir. Geri kalan kısmı süt havuzcuklarının bulunduğu meme dokusudur,

·Bebeğin dili önde, alttan meme başını sarmalıyor şeklindedir.

·Memeye iyi yerleşmiş ve etkili emen bir bebekte oksitosin refleksinin uyarılmasıyla süt havuzcuklarına inen süt, bebeğin dili yardımıyla oluşturduğu dalgalanma hareketi ile ağıza itilir. Bebek birkaç emme hareketinden sonra ağızda biriken sütü yutar. Bebeğin yutuşu görülebilir veya duyulabilir. Böyle bir emmede bebeğin dili ve ağızı meme ve meme başını acıtmaz, incitmez. Emzirme anne için rahat ve zevklidir. Etkili emen bir bebek memeyi kendiliğinden bırakır..

 Emzirmenin yaygın olarak dört pozisyonu vardır.



 Beşik Pozisyonu:
 Bebeğin ilk günlerinde beşik pozisyonu önerilir.  Anne kol destekli bir koltuk veya yastık desteği ile bu pozisyonu sağlanabilir. Bebeğin başı annenin dirseğinin iç tarafına yatmıştır. Annenin ayakları altında bir destek bulunmalıdır. Annenin kucağında bir yastık olması çocuğu kucakta tutabilmek açıcından yararlı olur. Bebeğin altta kalan kolunu dış yana doğru yerleştirmek yararlı olur. Bebeğin üzerine yatırılan Annenin kolu, bebeğin sırtından destek vermelidir.
Bu pozisyon normal yolla zamanında doğmuş bebekler için uygundur. Sezaryen ile doğum yapan annenin karnındaki dikişlere baskı oluşabilecek bir pozisyondur. Ayrıca erken doğmuş küçük bebekler güçsüz ise, bu pozisyonda meme başını iyi tutamayabilir.








Çapraz Beşik Pozisyonu:
 Diğer pozisyondan farklı olarak anne eliyle bebeğin başını desteklemektedir. Bebek hangi taraftaki memeyi emiyorsa buna bağlı olarak desteği annenin diğer kolu ve eli verir. Bebeğin emdiği taraftaki annenin eli meme başını tutarken,  diğer kolu bebeğin sırtına, eli ise bebeğin başına destek verir. 
Bu pozisyon zamanından önce doğmuş bebekler için uygundur. Meme başını yeterli kuvvetle tutamayan bebeklere, başından destek vererek yardımcı olunabilir.

 




Çanta Pozisyonu:
Bu pozisyon koltuk altına sıkıştırılan çantayı tutar tarzda tutma esasına dayanır. Bebeğin bulunduğu taraftaki kol, bebeğin sırtına destek verirken el başını arkadan tutar. Diğer taraftaki el ile anne memesini tutarak bebeğin ağzına yerleştirir. Annenin bebeğin bulunduğu yandaki kolunun altına yastık koyması yararlı olur. Ayrıca anne kolunu bacağına da dayayabilir.
Annenin karnında ameliyat dikişleri bulunduğu veya karın bölgesine bebeğin baskı yapmasından rahatsızlık duyulan bir durum olduğunda kullanılabilir. Ayrıca büyük veya çok küçük göğüsleri olan anneler ile ayni anda iki bebeği emzirmek isteyen anneler için bu pozisyon uygulanabilir. Meme başını iyi tutamayan küçük bebekler için de bu pozisyonu kullanmak yararlı olabilir.


                                                          
                                
                            Yatar pozisyon:
Anne ve bebeğin her ikisinin de yattığı yerden emzirme durumudur. Anne yatakta sırt üstü yatmaktadır. Yatağın sırt tarafı yükseltilmiş veya yastıklarla kaldırılmış olmalıdır. Anne ayaklarını dizlerinden kırarak yatağa dayar. Bebeği de sol veya sağ yanına yan olarak yatırır. Annenin omzunun altına yastık koyması yararlı olur. Ayrıca bebeğin başının altına küçük bir yastık konulabilir. Dikkat edilmesi gereken konu bebeğin memeye uzanmasına gerek kalmaması ve annenin bebeğin üstüne doğru abanmamasıdır. Annenin yattığı yerden kalkmasını zor olduğu durumlarda veya yattığı yerden emzirmek istendiğinde uygulanabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder